Licht & Kleurentherapie

Licht & Kleurentherapie schijnt via het meridiaan systeem uit de Chinese geneeskunde te werken. Je zou het meridiaan systeem kunnen zien als het energielichtnet van ons lichaam.

Zoals onze huizen een energielichtnet hebben, die je inschakelt om licht te hebben in het huis, hebben wij mensen evenals dieren en planten, een lichtnetwerk.

De meridianen, ook wel energiebanen, liggen net onder het oppervlak van de huid en omdat het licht niet tot diep in het lichaam kan komen, wordt het vervoerd via het meridiaan systeem.

Deze energiebanen zorgen er voor dat alle weefsels, de organen, het hormoonstelsel en het zenuwstelsel kunnen functioneren en brengen hier het licht naar toe.

Het licht bereikt zijn doelen in het lichaam via het buitenlicht, voeding en via de licht en kleurentherapie. Licht = energie en brengt kleur, = informatie, in het leven.

Als er verstoringen in een energiebaan zijn kan dit, als het lang duurt, lichamelijke of emotionele klachten geven. Deze uiten zich dan bijv. in hormonale verstoring of spijsverteringsproblemen of lymfe en immuun verstoringen.

Door de zones op de huid te belichten met een kleine lamp, voorzien van kleur, kunnen de verstoringen via de energiebanen worden verholpen. 

Klik voor een korte uitleg van de kleuren op de stippen:

Rood

Rood is de kleur van het vuur en van de brandende, stralende zon en van het leven zelf. Liefde en woede, vreugde en boosheid zijn de polaire waarden die horen bij de kleur rood. Rood is de kleur met het grootste vermogen om door te ringen en stimuleert de bloedstroom. Men zegt dat rood het bloed doet koken, de polsslag en de ademhaling versnelt en de bloeddruk verhoogt. Rood is ook de kleur van begeerte, de seksuele impuls en de kracht van het individu. Roos is de kleur van het hart, de longen en de spieren. Rood ondersteunt in het algemeen de functie van de bloedsomloop en wordt met succes toegepast b ij ettervrije wonden en ontstekingen, bloedarmoede, astma, ziekten van het strottenhoofd, bepaalde huidziekten (bijv. natte huiduitslag) en chronisch hoesten. Het maakt opgewonden en warm, gejaagd, vurig, ijverig en hartstochtelijk. Het maakt luie mensen meer actief. Flegmatische kinderen kunnen geholpen worden door ze hun huiswerk te laten maken onder rood licht.

Blauw

Blauw is de kleur van vrede en oneindigheid. Het wordt gezien als een koele kleur en heeft een kalmerend effect. Het is de kleur van de hypofyse en het endocriene systeem. Alle warme ziekten hebben blauw nodig. De kleur wordt ook voorgeschreven voor klachten met betrekking tot etterende ontstekingen, pijn, en verstopping. De ontspannende en rustgevende eigenschappen van de kleur worden toegepast om hoofdpijn en migraine te verlichten, evenals maagpijn en spierkrampen en bepaalde hartaandoeningen. Wratten verdwijnen door het effect van instraling met blauw licht. Als algemene regel kan gesteld worden dat blauw een zeer positief effect heeft op alle soorten pijn. Ook bij slapeloosheid en bloedingen wordt blauw gebruikt. Verder bij impotentie en frigiditeit. Het werkt op de zaadballen en de eierstokken. Blauw is de kleur van de overgang en het regelt de lichaamstemperatuur en de contractie van de spieren, banden en bindweefsel. Onrustige kinderen kunnen onder een blauwe lamp eer huiswerk maken. Blauw brengt rust, stilte en gereserveerdheid.

Geel

Geel is het symbool van de zon op haar hoogste punt en is een van de warme kleuren. Het ondersteunt in hoge mate het metabolisme, klieractiviteiten en het verbetert de maagsecretie. Zware en neerdrukkende gevoelens verdwijnen erdoor. Geel wordt toegepast om klierziekten en ziekten van het lymfesysteem te bestrijden en om het zenuwstelsel te versterken. Het makt het chronische acuut, en wordt gebruikt bij ziekten van de lever, blaas, nieren en maag. Het bevordert de zin om te leren en wekt op het bevattingsvermogen bij kinderen. Tevens werkt het gunstig op het intellect. Bij alle klachten van de spijsvertering wordt geel gebruikt. Mensen die ontevreden zijn, krijgen ene andere gezichtsuitdrukking wanneer ze aan geel licht worden blootgesteld.

Groen

Groen is de meest voorkomende kleur in de natuur en geldt als neutrale factor. De kleur groen wordt o.a. toegepast bij naturopatische behandelingen van bronchitis, hoest, ontstekingen van de gewrichten (in dit laatste geval afgewisseld met blauw). Bijna alle chronische kwalen reageren goed op het af en toe instralen van groen. Precisiewerk kan beter onder groen licht gedaan worden. Daarnaast heeft groen een positieve invloed op de behandeling van tumoren, zweren en cysten, oogziekten en suikerziekte. Het heeft een balancerend effect en bevordert gevoelens van tevredenheid en sereniteit. Het werkt ontspannend en kalmerend.

Oranje

Oranje is de kleur van opgewektheid en vrolijkheid. Het is een mix van rood en geel en staat voor vriendelijkheid en warmhartigheid. Oranje symboliseert de opgaande zon; het maakt ons alert en opgewekt. Het stimuleert en brengt warmte en geluk. Oranje vervult ons met vreugde, en beïnvloed zowel lichaam is geest. Er kunnen verbazingwekkende resultaten behaald worden bij de behandeling van geestesziekten, depressie, zwaarmoedigheid, psychosen, angst, ontevredenheid en pessimisme. Oranje moet worden afgewisseld met blauw bij behandeling van mensen met angsten. Neuturopaten passen oranje toe voor de behandeling van arterio-, cerebro- en coronair-sclerose. Ook te gebruiken bij verlies van eetlust, bloedarmoede en anorexia, en bij hartklachten, vooral bij hartinsufficiëntie. Bij behandeling van de gevolgen van een hartaanval of angina pectoris echter, moet oranje ook afwisselend met blauw worden gebruikt. Korte behandeling met oranje licht ’s Ochtens heeft aangetoond dat het helpt bij mensen die chronisch moe zijn op deze tijd van de dag. De kleur werkt verarmend, geeft kracht en plezier in het werk.

Violet

Violet is altijd al geassocieerd met spiritualiteit en daarom wordt het gezien als de kleur van de geest en het werkt op het onderbewustzijn. Het geeft geestelijke kracht en brengt inzicht en wordt beschouwd als een meditatieve kleur. Het geldt als de kleur van de inspiratie. Violet wordt toegepast bij de behandeling van het lymfesysteem en de milt. Het hoort bij de rechterkant van de hersenen.

Turquoise

De donkere en lichte vorm van de kleur turquoise vertegenwoordigende buitenste en binnenste rand van de verbindende, doorlatende ziel. Daarbij bevinden zich aan de buitenste rand (donker turquoise) de psychische symptomen, die zich uiten in lichamelijke klachten. Meestal ervaar je een gevoel van bevrijding, heel-zijn, geroerd-zijn, gelukzaligheid en tevredenheid bij het gebruik van turquoise. Ook komt voor dat je dieper gaat ademen en een bevrijd, open hoofd voelt.

Lichtgroen

Lichtgroen is de kleur van altijddurende, zuivere goedheid die niet om wederdienst vraagt. Deze kleur, die samengesteld is uit geel en groen, bevordert de intelligentie, versterkt het zenuwstelsel en heeft een kalmerend en ontspannend effect op het lichaam in het algemeen. Alle ziekten die normaal met geel worden behandeld, zoals klachten van het spijsverteringskanaal, kunnen ook met lichtgroen worden behandeld. Dit is dan een wat zachtere manier. Zo is ook ontdekt dat behandeling van de bovenkant van de nieren met lichtgroen heel succesvol is bij ontgiften van het lichaam. Lichtgroen wordt ook gebruikt bij chronisch hoesten, menopauze, ontstekingen van het zenuwstelsel, verlammingen, nierziekten, diabetes en alle aandoeningen van het spijsverteringskanaal. Lichtgroen – dat van een hogere orde is dan groen – staat voor de overgang van het instinctieve, aardse groen naar het niet-instinctieve pure geelgroen. Door lichtgroen worden de instincten van de natuur opgewaardeerd en in de sfeer van het hogere bewustzijn gebracht. De kleur staat voor oneindige veiligheid en zekerheid en vrede. Lichtgroen hoort bij de rechterkant van het lichaam.

Purper

Purper geeft zowel een indruk van ernst en waardigheid maar ook van bevalligheid en lieftalligheid. In purper ligt de macht over het denken verborgen. Als kleur van zuivere menselijkheid en als kleur van macht over het bloed, betekent het de transparantie van de hoogste vorm van kristallisatiekracht. Purper als geestelijke complementaire kleur van lichtgroen verwijst naar het absolute innerlijke wezenlijke, en daarmee naar het individuele programma van het leven. Purper geeft ruimte aan en werkt op invloeden van buitenaf die evenwel altijd heel sterk verbonden zijn met de diepste lagen van het bestaan.

Roze

De tiende kleur in de Kleurenpunctuur, roze, symboliseert door haar positie (10=1+0=10) weer het begin en kan behulpzaam zijn bij het vinden van een nieuwe start in het leven. Roze hoort bij de kern van de geest. Net zoals de andere zielsgeestkleuren heeft ook roze geen specifieke indicatie. Roze heeft een bijzondere liefde voor het menszijn en draagt het geheim van verdieping met zich mee.